مزاحمت تلفنی، نحوه اثبات و مجازات آن در قانون|سال 1401
از جمله جرایمی که بدون رویارویی مرتکب و شاکی صورت میگیرد مزاحمت تلفنی است. مزاحمت تلفنی به فعل عمدی آگاهانه گفته می شود که به محض کشف، موجب مسئولیت کیفری مزاحم گردیده و مرتکب طبق قانون باید پاسخگوی عمل ناشایست خود باشد؛ مگر اینکه با ارائه دلائلی به دادگاه ثابت کند که عمل او از روی حسن نیت بوده و با هدف مشروع صورت گرفته است.
منظوراز مزاحمت تلفنی این است که فردی با استفاده از تلفن یا سایر وسایل مخابراتی، بدون دلیل خاصی نسبت به اشغال نمودن خط تلفن مربوط به اشخاص حقیقی یا حقوقی اقدام نموده و موجبات اذیت و آزار و سلب آسایش انان را فراهم نماید.
محل وقوع جرم در مزاحمت تلفنی محل اقامت شاکیست که برایش مزاحمت ایجاد شده است.
مزاحمتهای تلفنی به شکل های گوناگون می باشند به طور مثال:
- سوت کشیدن یا فوت کردن در گوشی بدون توقف
- فحاشی و مطرح نمودن حرفهای رکیک به مخاطب و در نیز اعلام اخبار کذب و غیرواقعی و نیز تهمت های ناروا که ممکن است عواقب وخیمی به دنبال داشته باشد
- بیان اخبار کذب و دروغی و تکاندهنده که گاهی اوقات باعث شوک آنی شده و آرامش خانواده ها را بر هم میزند
عنصر مادی جرم مزاحمت
برای تحقق این جرم، رفتار فیزیکی مرتکب در ایجاد رابطه باید به صورت غیرمتعارف بوده و انجام آن ناراحتی و سلب آسایش شنونده یا گیرنده پیام را ایجاد نماید و همچنین این جرم باید مقید به نتیجه باشد یعنی به صرف تصمیم برای ایجاد مزاحمت جرم واقع نمیگردد بلکه باید تماس و یا در اشکال گوناگون مزاحمت حتما صورت گیرد.
ترک فعل نمیتواند تشکیلدهنده عنصر مادی این جرم باشد. یعنی هر کس با علم و اطلاع از قصد مرتکب مبنی بر ایجاد مزاحمت تلفنی برای شخص شاکی اقدامی در جهت جلوگیری انجام ندهد ترک فعل او باعث تحقق عنصر مادی نمیشود وجرم محسوب نمیگردد.
عنصر قانونی و یا مجازات مزاحمت تلفنی چیست
نظر به ماده ۶۴۱ بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی، مجازات مرتکبین جرم مزاحمت تلفنی علاوه بر اجرای مقررات خاص شرکت مخابرات، حبس از یک تا ۶ ماه خواهدبود.علاوه بر قانون تعزیرات ماده واحده قانون اصلاح تبصره ۲ ماده ۱۴ قانون تأسیس شرکت مخابرات ایران مصوب سال ۱۳۶۶ نیز بیان می دارد که: هر کس وسیله مخابراتی در اختیار خود را وسیله مزاحمت دیگری قرار دهد یا با عمد و سوء نیت ارتباط دیگری را مختل کند، برای بار نخست پس از کشف، ارتباط تلفنی او به مدت یک هفته همراه با اخطار کتبی قطع و تجدید ارتباط مستلزم پرداخت هزینه های مربوطه خواهد بود.
برای بار دوم، ارتباط تلفنی او به مدت سه ماه همراه با اخطار کتبی قطع و تجدید ارتباط مستلزم پرداخت هزینه های مربوطه و تقاضای مشترک خواهد بود و برای بار سوم، شرکت، ارتباط تلفنی وی را به طور دائم قطع و اقدام به جمع آوری منصوبات تلفن کرده و ودیعه مشتری را پس از تسویه حساب مستردد خواهد کرد.
ایا جبران ضرر و زیان مادی قربانی مزاحمت تلفنی امکان پذیر است
اگر در اثر ارتکاب جرم مزاحمت،شخص متحمل ضرر و زیان مادی گردد،مطابق قانون شاکی میتواند با تقدیم دادخواست به دادگاه های حقوقی اقدام نماید و در صورتی که دادگاه متهم را مجرم بشناسد می بایست ضمن صدور حکم جزایی نسبت به ضرر و زیان مادی مدعی خصوصی نیز حکم صادر کند و همچنین در صورتی که نیاز بیشتر به تحقیق درباره ورود خسارت مدعی خصوصی باشد، پس از رسیدگی در این خصوص نسبت به صدور حکم اقدام کند.
مزاحمت های تلفنی فقط مختص به اشخاص نمی باشد ، بلکه آتشنشانی، آژانس های تلفنی، رستوران ها که مشترکان تلفنی دارند، پلیس ۱۱۰، ۱۱۸ و غیره را نیز شامل می شود.
نحوه اثبات جرم مزاحمت تلفنی چگونه است
از شیوه های اثبات جرم مزاحمت تلفنی می توان به صدای ضبط شده اشاره نمود.با نصب برنامه هایی بر روی گوشی تلفن میتوان از این راه برای اثبات جرم استفاده کرد البته لازم به ذکر است قبول این مهم بستگی به نظر قاصی محترم رسیدگی کننده دارد.
همچنین کنترل از طریق مخابرات و اپراتور های تلفن همراه در این زمینه میتواند رسیدگی به شکایت را آسان سازد.
ابزار های ایجاد مزاحمت تلفنی
وسیله ارتکاب در این جرم منحصر به تلفن نیست بلکه شامل وسایلی همچون پیجر، بی سیم، فاکس، پست الکترونیک (Email) و رایانه می باشد پس میتوان نتیجه گرفت در تحقق جرم مزاحمت تلفنی ضرورتی ندارد الفاظ رکیک و تهدید آمیز و… استعمال گردد.
نکته مهم دیگر این است در این شکایت برای شخص صاحب سیم کارت ابلاغیه فرستاده می شود واگر فردی با سیم کارت دیگری مزاحمت ایجاد کند صاحب سیمکارت باید ثابت کند سیم کارت در تصرف فرد دیگری بوده است.
در ارتباط با مزاحمت با موبایل و پیامک چون این موارد جدید میباشند قانون خاصی وجود ندارد. دسته ای از قضات اعلام میدارند چون قانون خاصی نداریم، این مسائل قابل تعقیب کیفری نیست و وقتی قانون مجازاتی تعیین نکرده، نمیتوان فرد مجرم را مجازات کرد.
برخی از قضات هم اعلام می دارند در آیین دادرسی کیفری بیان شده در موارد سکوت قانون قاضی باید به فتاوی معتبر و اصول حقوقی مراجعه نماید و فرد مرتکب را مجرم شناخته و به جرمش رسیدگی نمایند. نظر به مراتب فوق ونبودن راهکار قانونی مناسب و دقیق پیشنهاد میگردر برای اقدام مناسب با وکلاء با تجربه در این موضوع مشورت نمایید.
جهت کسب اطلاعات بیشتر تماس بگیرید.
4 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام اگه کسی با تلفن عمومی مزاحم بشه باید چیکار کنیم ؟
شما شکایتتون رو ثبت میکنین و مراجع با پیگیری محل تلفن عمومی که مورد مزاحمت قرار گرفته اید رو پیدا میکنند
سلام وقت بخیر ممنون از مقاله مفیدتون مطابقت داشت با مشکلات حقوقی امروزی ومسائل جدیدی که ایجاد میشه.