قانون ضمانت متهم در سال 1401
نگاهی بر قانون ضمانت متهم و اصول مربوط به آن
با سلام خدمت شما همراهان همیشگی وب سایت کارپردازان. در این مقاله ما قصد داریم موضوعات مربوط به قانون ضمانت متهم و شرایط و اصول حیطه آن را از دید حقوقی و قانون آیین دادرسی کیفری مورد تحلیل و بررسی قرار بدهیم. جهت کسب اطلاعات لازم در این رابطه با ما تا پایان مطلب همراه باشید. در وهله اول لازم است بدانید که در نظام کیفری کشور ما یکسری حق و حقوق هایی به متهمین تعلق می گیرد که بعد از انجام تحقیقات مقدماتی حکم صورت می گیرد. این حقوق شامل حق اعتراض و حضور وکیل متهم در حین تحقیقات بدون دخالت می باشد.
تلفن: 09331486294
یکی از قوانین مربوط به ضمانت متهم اعطای مرخصی به سبب قرار وثیقه از زندان می باشد. قانون گذاران با تصویب این قانون توانسته اند شاهد آزادی بسیاری از افراد باشند. بسیاری از افرادی که به دلیل مشکلات مالی در زندان ها به سر می بردند، با مرخصی های طولانی مدت توانستند، مشکلات مالی خود را برطرف کرده و یا رضایت طرفین را جلب نمایند.
مطابق با قانون آیین دادرسی افرادی که در زمان تعیین شده خود را به زندان معرفی نمی کنند، فراری بوده و مجازات می شوند. صدور قرارهای تأمین التزام در گذشته شامل دو مورد قول شرف و التزام به حضور با تعیین وجه التزام بوده که در قانونهای جدید این دو مورد به شش مورد نیز رسیده است.
آشنایی با مسئولیت های قانونی ضمانت متهم
در تمامی کشورها در جهت آزادی متهمین برای مدتی قوانینی وضع شده است که قاضی جهت جلوگیری از فرار و یا پنهان شدن فرد متهم و حضور به موقع وی یکی از قرارهای تأمین کیفری گفته شده را اخذ می نماید.
- دریافت وثیقه از فرد متهم بنا به نظر قاضی از اموال منقول و غیر منقول، ضمانت نامه بانکی و یا وجه نقد
- اخذ کفیل با وجهالکفاله
- ضمانت متهم با قول شرف توسط فردی مطمئن
- التزام به حضور با تعیین وجه التزام
قانون ضمانت متهم سطح وسیعی از قوانین را به خود اختصاص می دهد که این مسئولیت و قوانین برای رفاه متهمین اجرا می گردد. در این قانون تعیین شده است که متهم با مراجعه با دادسرا و بررسی های قاضی و صدور ضمانت می تواند برای مدتی طولانی بیرون از زندان حضور یابد.
هرگاه متهم خود را به موقع به دادگاه معرفی نکرد قاضی به فرد ضامن مهلت 30 روزه داده تا متهم را به دادگاه معرفی کند. اگر این مهلت به پایان رسد و فرد به دادگاه تحویل داده نشده باشد، املاک و وثیقه اخذ شده به وسیله قانون مورد ضبط و مصادره قرار می گیرد.
حال این قوانین ضمانت، به جرایم سبک و سنگین نیز مربوط می گردد. اینگونه که اگر جرم متهم سبک باشد میتواند با ارائه فیش حقوقی یک کارمند دولت آزاد شود و اگر جرائم وی سنگین باشد، جناب قاضی به عنوان ضمانت از او طلب وثیقه املاک و وجه نقد خواهد کرد. حتی در جرائم سبک در حضور کاسب جواز کسب نیز مورد قبول دادگاه است.
اگر متهم زیر قول خود زده و به موقع در دادگاه حاضر نشود، از حقوق کارمند کسرمی گردد و فرد کاسب نیز باید مبلغی را پرداخت نماید. در قانون ضمانت متهم گزینه های زیادی جهت ضمانت پیش روی افراد مجرم قرار دارد.
حفظ حقوق ضمانتکننده در رابطه با ضبط ضمانت توسط قانون
اشخاصی که قانون را در کشور رسمی میکنند برای حفظ حقوق ضمانت کننده نیز شرایطی را در نظر گرفته اند که شامل موارد زیر می گردد:
- همانطور که اشاره داشته ایم قاضی جهت بازگرداندن متهم به دادگاه یک مهلت 30 روزه به ضامن اعطاء می نماید تا بتواند در تاریخ گفته شده ضمانت شونده را به قانون تحویل دهد که از مأموران نیروی انتظامی نیز می تواند در این راه کمک بگیرد.
- دادگاه جهت اعلام عدم حضور متهم به مراجع قضایی ابلاغی های به ضامن ارسال می نماید که وی را مطلع سازد. اگر ضامن بتواند این موضوع را به دادگاه اثبات نماید که هیچ اطلاعی از ابلاغیه ندارد، میتواند مهلت تازهای از قاضی بگیرد.
- این امکان برای ضامن فراهم است که اگر اموالش مورد ضبط توسط دادگاه قرار گرفت می تواند ظرف 10 روز شکایت خود را اعلام کند.
شرایط کفیل در قانون ضمانت متهم
درست است که در قانون کشور اسلامی ما شرایط عالی برای ضمانت متهمین تبیین شده است، اما لازم است این نکته را نیز مورد توجه قرار دهید که دادگاه هر کفیلی را نیز به عنوان ضامن قبول نمی کند. قانون ضمانت متهم به این موضوع اشاره دارد که اعتبار کفیل توسط قاضی مورد محاسبه قرار گرفته و بعد از آن مطابق با جرم متهم وثیقه اخذ می نماید.
برای مطلع شدن از اعتبار کفیل قاضی میتواند توسط پاسگاه انتظامی و تحقیق از مطلعان این اطلاعات را به دست آورد و یا از او تقاضای فیش حقوقی و جواز کسب خواهد کرد.
درواقع می توان گفت کفیل فردی است که با ضمانت متهم مسئولیت بسیار سنگینی را بر عهده خود می گیرد که در شرایطی حتی ممکن است منجر به پرداخت وجهالکفاله شود.
شرایط آزادی متهم با قرار وثیقه
ضمانت متهم و اخذ قرار وثیقه در قانون اسلامی شامل دو مرحله می باشد که در مرحله اول قانونگذار این شرایط را فراهم آورده که متهم برای آزادی خود میتواند وثیقه ای به دادگاه ارائه نماید. اگر وثیقه پول نقد باشد متهم باید آن را به حساب سپرده دادگاه واریز کند. زمانی که ضمانت متهم اموال منقول و غیر منقول باشد مقام قاضی برای بررسی ارزش املاک و یا سند کارشناسانی را جهت پیگیری انتخاب می کند، زمانی که کارشناس اعلام کند ملک ارزشی ندارد، هیچ اعتراضی از سوی متهم مورد قبول نخواهد بود.
صحبت های پایانی
ما در این مقاله در رابطه با قانون ضمانت متهم و اصول مربوط به آن مواردی را که قانونگذار وضع کرده است را به اطلاع شما رساندیم. این قوانین شامل شرایط کفیل و نوع وثیقه می باشد که از سوی مقام قاضی مورد بررسی قرار می گیرد. در این قانون تصویب شده است که متهم با ارائه وثیقه و اموال منقول و غیر منقول مانند، سند اجاره ای، سند خانه و یا ملک، پرداخت مبلغ تعیین شده از سوی دادگاه، فیش حقوقی و غیره می تواند بنا به مدتی در بیرون از زندان باشد. قبول این شرایط به نوع جرم متهم از نظر حقوقی بستگی خواهد داشت.
جهت مشاوره با شماره 09373817111 تماس بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید