ضمانت زندانی با فیش حقوقی

انواع ضمانت زندانی
اصولا ضامن شدن برای زندانی به دو شکل انجام میگیرد:
ضمانت زندانی با فیش حقوقی (کفیل)
این نوع ضمانت معمولا توسط فردی که کارمند یا دارای فیش حقوقی میباشد، انجام میشود. در واقع کفیل با ارائه فیش حقوقی کفالت فرد متهم را به عهده میگیرد و فرد متهم به عنوان مکفول شناخته میشود. البته قبول مسئولیت کفالت بیشتر توسط افراد آشنا با متهم انجام میشود هر چند برخی با اجاره فیش حقوقی نیز حاضر به قبول مسئولیت کفالت میشوند. در ادامه راجع به این نوع ضمانت بیشتر توضیح داده میشود.
ضمانت زندانی با سند ملک (وثیقه)
در این نوع ضمانت از یک سند ملکی استفاده میشود تا تضمین کند که متهم در زمان ضرورت نزد قاضی حضور پیدا میکند. در این گونه موارد توسط قاضی رسیدگی کننده، قرار وثیقه با سند ملکی صادر میشود. میزان و شرایط وثیقه با توجه به نوع اتهام میتواند متفاوت باشد. به طور کلی در این گونه مواقع متهم میبایست سند ملکی به میزان خسارت وارد شده را به مقامات قضایی ارائه دهد.
ضمانت زندانی با فیش حقوقی (کفیل)
با فیش حقوقی به عنوان کفالت یاد میشود. کفالت مانند اجاره و بیع یک قرار داد میباشد که دارای مشخصات خاص و تعیین شدهای در قانون مدنی است. قرار کفالت به رسیدگی با جرایم مرتبط بوده و بیشتر در دادگاههای کیفری مورد استفاده قرار میگیرد. افرادی که پرونده آنها به دادگاه کیفری میرود و در آن جا بررسی میشود معمولا با توجه به حکم قاضی نیاز به ضامن پیدا میکنند. در واقع داشتن ضامن برای یک متهم این امکان را برای مقامات قضایی به وجود میآورد تا هر زمانی که به حضور متهم نیاز داشتند او را به دادگاه احضار کنند. از این رو برای متهم قرار کفالت صادر میکنند و متهم در پی صادر شدن قرار کفالت موظف میشود یک کفیل برای خود معرفی کند. البته در بین عموم مردم واژه کفیل و ضامن گاهی به جای هم به کار میروند که صحیح نمیباشد.
کفیل و هر آنچه راجع به آن باید بدانید
انجام ضمانت زندانی با فیش حقوقی نیازمند حضور یک کفیل میباشد اما کفیل شدن معمولا دارای شرایطی میباشد و کفالت هر شخصی در دادگاه به تایید مقامات قضایی نمیرسد. چه شخصی با چه شرایطی میتواند به عنوان کفیل معرفی شود؟
اعتبار کفیل میبایست پیش مقام قضایی صادر کننده احراز شود. اما این امر چگونه صورت میگیرد؟ مقام قضایی معمولا برای اطمینان از کفیل فیش حقوقی او را تقاضا میکند. بنابراین افرادی که کارمند یا مستخدم ادارههای دولتی و یا شرکتهای خصوصی هستند با کارت شناسایی و فیش حقوقی اعتبار آنها بررسی میشود. علاوه بر آن با پروانه کسب، سند مالکیت خانه و یا اتومبیل و کارت بازرگانی نیز میتوان اعتبار کفیل را احراز کرد. یکی دیگر از راههایی که قاضی میتواند از اعتبار کفیل آگاهی پیدا کند استعلام از طریق پاسگاه انتظامی و تحقیق از مطلعان میباشد.
برای اطلاعات بیشتر در این زمینه با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
میزان مبلغ کفالت چقدر است؟
میزان مبلغ وجهالکفاله سوال بسیاری از افرادی است که در رابطه با کفالت تحقیق میکنند. برای ضمانت زندانی با فیش حقوقی مبلغ وجهالکفاله با توجه به شرایط پرونده تعیین میشود و در هر پروندهای میتواند متفاوت باشد. برای مثال در یک پرونده مربوط به آسیب بدنی غیرعمدی، مقام قضایی با توجه به خسارات وارده به شاکی و میزان مجازات قانونی عمل ارتکابی و عوامل موثر مانند شخصیت متهم، وضعیت جسمی متهم و سابقه او تصمیم میگیرد و میزان مبلغ ریالی وجهالکفاله را تعیین میکند. هر چند میزان مبلغ ریالی قرار تامین کفالت به شرایط پرونده بستگی دارد اما مبلغ ریالی قرار تامین کفالت کمتر از خسارتهایی که به مدعی خصوصی یا شاکی وارد شده است، نخواهد بود.
وظیفه یک کفیل چیست؟
تا اینجا راجع به مواردی که نیاز به یک کفیل میباشد و نحوه تایید اعتبار یک کفیل صحبت شد. اما تکالیفی که برای یک کفیل در نظر گرفته میشود میبایست برای فردی که قصد دارد کفیل شود روشن باشد تا بتواند به آنها عمل کند. زیرا در صورتی که در انجام آن کوتاهی کند و یا ناتوان باشد متحمل ضررهای مالی خواهد شد. معمولا برای ضمانت زندانی با فیش حقوقی بعد از معرفی و تایید کفیل، صدور قرار قبولی توسط قاضی انجام میشود و آن قرار به امضای کفیل و قاضی میرسد. در صورتی که کفیل درخواست کند، رونوشتی از این تفاهم نامه به کفیل نیز داده میشود.
ممکن است در جریان رسیدگی به پرونده، نیاز باشد تا متهم چندین بار نزد مقامات قضایی چه در دادسرا و چه در دادگاه احضار شود. برای مثال برای تفهیم مفاد گزارش پلیس یا نظریه کارشناس و یا تحقیقات محلی نیاز باشد تا متهم به نزد قاضی بیاید. دقت کنید که در این چنین مواقعی با مراجعه چند باره متهم به دادگاه از کفیل رفع مسئولیت نمیشود. در واقع مسئولیت کفیل تا زمانی که متهم از اتهام وارد شده تبرئه شود و یا پرونده مختومه اعلام شود و یا این که حکم متهم صادر شود و روند اجرای محکومیت او آغاز شود، ادامه دار خواهد بود.
در صورتی که کفیل از قبول کفالت پشیمان شود تکلیف چیست؟
در روند کفالت و ضمانت زندانی با فیش حقوقی گاهی پیش میآید که کفیل از ادامه روند و مسئولیت کفالت پشیمان شود. در این صورت کفیل میبایست در هر مرحلهای از پرونده، متهم را معرفی و به قاضی رسیدگی کننده تحویل دهد و درخواست رفع مسئولیت را به قاضی تقدیم کند. همانطور که قبلا نیز ذکر شد، هنگامی که یک فرد کفالت یک متهم را به عهده میگیرد، تا زمانی که پرونده مختومه اعلام نشده و یا حکم متهم اجرا نشده و یا متهم تبرئه نشده است، مسئولیت کفالت به عهده کفیل میباشد.
پرداخت وجه الکفاله چه زمانی صورت میگیرد؟
در صورتی که متهم فرار کند و یا امکان دسترسی به متهم در مواقع ضروری وجود نداشته باشد، کفیل میبایست وجهالکفاله را پرداخت کند. البته قبل از پرداخت وجه به کفیل اخطار داده میشود که تا 20 روز فرصت دارد که متهم را به مراجع قانونی معرفی کند در غیر این صورت میبایست وجه تعیین شده را پرداخت کند. هنگامی که ضمانت زندانی با فیش حقوقی توسط کفیل انجام میشود. به جز برای مواردی که برای تحقیقات یا محاکمه یا اجرای حکم حضور متهم ضروری است، خواستن متهم از کفیل ممنوع میباشد.
در صورتی که دستور اخذ وجهالکفاله توسط قاضی صادر شد، کفیل میتواند در مهلت تعیین شده به دادگاه تجدید نظر رجوع کرده و شکایت خود را اعلام کند. مهلت تعیین شده معمولا ده روز بعد از تاریخ ابلاغ دستور رییس حوزه قضایی میباشد.
دقت کنید که چنانچه دلایل متهم برای عدم حضور نزد قاضی موجه باشد، برای مثال به واسطه حوادث قهری نتوانسته نزد قاضی حضور پیدا کند، از کفیل رفع مسئولیت میشود.
جهت مشاوره با شماره 09373817111 تماس بگیرید.
16 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام ممنون از مطالب خوبتون.استفاده کردم
سلام تشکر
دستت تون درد نکنه با این سایت خوبی که دارین 👋👋👋
سلام تشکر
شما سند برای شهرستان دارید؟
سلام بله موجوده
سلام فیش حقوقی میخواستم
سلام تماس بگیرید
سلام مفید بود
سلام تشکر
تشکر