مجازات سرقت در سال 1401
مجازات اموال سرقتی
یکی از مهم ترین جرایم علیه اموال و مالیکت اشخاص مجازات سرقت می باشد. مجازات سرقت یعنی بردن مال متعلق به غیر.
در تمامی انواع آن علاوه بر مجازات اموال سرقتی تعیین شده سارق موظف به اعاده آنچه ربوده است می باشد در صورتی مجازات اموال دزدیده شده و اصل مال مسروقه از بین رفته باشد می بایست عین همان مال و اگر عین موجود نباشد قیمت آن را به زمان حال (زمان اجرا ) به مالک پرداخت نماید.
دادگاه موظف است ضمن صدور رای محکومیت از جمله حبس و شلاق به استرداد مال مسروقه نیز حکم صادر نماید ولی گاها دیده می شود این مهم از طرف قضات رسیدگی کننده نادیده گرفته می شود و شاکی مجبور می شود مجددا به طرح شکایت در این خصوص اقدام نماید.
مجازات اموال دزدیده شده در سرقت ممکن است با اهداف گوناگونی صورت گیرد.
مهم تری هدف شاید، فروش مال مسروقه و به دست آوردن پول است و گاهی نیز سارقان با دزدیدن اموال قصد استفاده از آنها را دارند مثلا دزدی خودرو برای جا به جایی مواد مخدر و یا ارتکاب جرایم دیگر.
سرقت شامل چه موارد یا موضوعاتی میباشد
قانون گذار شرایط متعددی را به صورت صریح و یا ضمنی برای این موضوع در نظر گرفته است برای مثال مال و یا شی ء بودن مال مسروقه، مادی بودن و قابلیت جابه جایی و امکان تصرف در آن مال، منقول بودن، نداشتن اذن دخل و تصرف و ….
بررسی و توضیح انواع سرقت
مجازات اموال دزدیده شده به انواع و دسته های گوناگونی تقسیم می گردد که در این مقاله به 2 مورد از مهم ترین انواع آن می پردازیم.
اموال سرقتی تعزیری
نوعی از اموال دزدیده شده است که در قانون برای آن مجازات تعیین گردیده است.
اموال سرقتی در صورتی که شامل شرایط اموال دزدیده شده حدی نباشد و همراه با یکی از موارد ذیل باشد موجب محکومیت سارق از شش ماه تا سه سال و تا 74 ضربه شلاق می شود:
- دزدی در شب واقع گردد.
- تعداد سارقین2 نفر و یا بیشتر باشد.
- دزدی در محل سکونت و مهیا برای آن باشد و یا در مکان های عمومی از جمله مساجد و حمام و اماکنی از این قبیل.
- در جایی واقع گردد که برای مثال دیواره و یا درخت، بوته و یا پرچین و نرده داشته باشد و سارق انها را برای ورود تخریب نموده باشد.
- سارق خدمتکار و یا شاگرد مالک بوده و یا فردی بوده که همراه شاگرد و یا خدمتکار میتوانسته به محل مال مراجعه نماید و مرتکب سرقت شود و یا از محلی که معمولا محل کارش بوده از جمله خانه، مغازه، کارخانه و یا انبار دزدی نموده باشد.
- در صورتی که سارق اداره کننده هتل، مسافرخانه، کاروان سرا، و یا از جمله مشاغلی باشد که اموالی در درسترسی آن ها قرار گیرد و تمام و یا قسمتی از این اموال را مورد سرقت قرار دهد.
مجازات سرقت حدی
حد مجازاتی است که نوع ،میزان و کیفت اجرای آن در شرع مشخص گردیده و قانون گذار در تعیین آن نقشی ندارد.
مجازات اموال سرقتی حدی در مرتبه اول قطع 4 انگشت دست راست سارق از انتها بوده و به گونه ای که شصت و کف دست باقی بماند در مرتبه دوم قطع پای چپ سارق از پایین برآمدگی به نحوی که نصف قدم و مقداری از مسح باقی بماند در مرتبه سوم حبس ابد و در مرتبه چهارم اعدام است هرچند اموال دزدیده شده در زندان اتفاق افتاده باشد.
در صورت وجود تمام شرایط زیر اموال دزدیده شده حدی محسوب می گردد.
- سارق باید بالغ باشد.
- سارق در حال اضطرار و نیاز سرقت ننموده باشد.
- در زمان قحطی باشد.
- سارق مال را به قصد دزدی برداشته باشد.
- مال مسروقه در حرز مناسب قرار گرفته باشد.
- مال مسروقه از اموال دولتی و وقفی نباشد .
- سارق به دزدی وادار نشده باشد و بداند مال مسروقه متعلق به شخص دیگری است.
- سارق باید آگاهی داشته باشد که این کار حرام است و از حرز مال آن را خارج نماید.
برای اطلاع از باقی شرایط اموال دزدیده شده حدی پیشنهاد میشود به قانون مجازات اسلامی مراجعه فرمایید.
لازم به ذکر است جمع تمامی این شرایط در یک بسیاری از اموال سرقتی بعید و دور از حد تصور می باشد و می توان گفت اموال سرقتی از نوع حدی تا حدود زیادی نادر می باشد.
نظر به پر محتوا بودن و گستردگی این موضوع، جهت مشاوره کامل و تخصصی در این خصوص و اطلاع از جزئیات نحوه شکایت و رسیدگی و اجرای حکم با گروه وکلای مجموعه کارپردازان تماس حاصل فرمایید. همچنین در صورت وجود هرگونه سوال در قسمت نظرات اقدام به مطرح نمودن آن نمایید.
3 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
ببخشید یک سوال از خدمتتون داشتم چند وقت پیش ها منزل بنده دزد اومده بود و من برای دفاع از خودم با چوب به دست و پای این دزده زدم ، الان بازداشته!!! دوستام میگن اون دزده هم میتونه بابت صدمه ای که دیده از من شکایت کنه آیا این واقعیت داره؟
در این مورد شرایط متفاوت است و لطفا تماس بگیرید همکاران راهنماییتون کنن
سلام نگران نباشید