4 شیوه وصول مبلغ چک

شیوه وصول مبلغ چک دارای روش های متنوعی میباشد
با توجه به ویژگی های وصول مبلغ چک باید بهترین گزینه را برای رسیدن به نتبجه مطلوب انتخاب کرد.
بهتر است قبل از هر اقدامی با مشاور حقوقی و یا وکیل دادگستری با تجربه و خبره مشورت نمایید تا در سریع ترین زمان ممکن بتوانید بهترین و مطلوب ترین نتیجه را حاصل فرمایید.
با یک حقوقدان همراه باش تا بتوانی از حق خودت دفاع کنی.
پس همانطور که گفتیم از 4 روش میتوان وصول مبلغ چک کرد که عبارتند از:
1- شکایت کیفری
2- دادخواست مطالبه وجه (حقوقی)
3- صدور اجراییه از طریق دادگاه
4- از طریق اداره ثبت

وصول چک از طریق شکایت کیفری
طبق ماده 2 قانون صدور چک، چک یک سند رسمی و لازم الاجرا میباشد.
همچنین در قانون چک، صدور چک بلامحل جرم می باشد.
و دارنده چک در صورت مراجعه به بانک و عدم دریافت تمام و یا قسمتی از وجه چک می تواند از صادر کننده آن شکایت کیفری مطرح نماید و دادسرا در صورت وجود چنین شرایطی کیفرخواست صادر می نمایند.
همچنین با صدور دادنامه در دادگاه کیفری 2 صادرکننده چک به دلیل صدور چک بلامحل به حبس محکوم می گردد.
در صورتیکه شکایت کیفری مطرح کنیم چه مزایایی به همراه دارد؟
روند رسیدگی با سرعت و سریع تر انجام میگیرد و با هزینه کمتری به نتیجه مطلوبی می رسیم.
شما میتوانید برای به دست آوردن اطلاعات جدید در رابطه با وصول مبلغ چک با مشاوران ما در ارتباط باشید.
درچه صورتی نمی توانیم شکایت کیفری مطرح نماییم
1- در صورتیکه چک وعده دار و مدت دار باشد در این صورت چک حقوقی محسوب می شود. منظور از وعده دار بودن چک یعنی تاریخ سر رسید آن، روزی بجز روز صدور چک باشد: مثلا شخصی چکی در تاریخ 19 مرداد 1400 صادر میکند، ولی تاریخ سر رسید آن را یک روز، ماه دیگری تعیین میکند.
- 2-چک بعنوان ضمانت یا تعهدی صادر نشده باشد.
- 3-زمانیکه چک سفید امضا صادر شده باشد و مبلغ و تاریخ در آن قید نشده باشد، (در صورت اثبات اینکه چک بدون تاریخ صادر شده است مسئولیت کیفری متوجه شخص صادر کننده چک نخواهد بود.)
- 4- در صورتی که چک بابت معاملات نامشروع مثل ربا صادر شده باشد.
- 5-اگر وصول مبلغ چک منوط به شرطی باشد.
- 6-وقتیکه دارنده چک برگشتی 6 ماه بعد از تاریخ چک برای وصول مبلغ چک به بانک مراجعه نکند و شکایت ننماید.
در صورتیکه از صادر کننده چک، شکایت کیفری مطرح گردد وی به حبس و جزای نقدی محکوم می گردد، و شخص برای فرار از مجازات کیفری ناچار به پرداخت وجه چک می شود.
پس نتیجه می گیریم در صورتیکه تمام شرایط فوق مهیا بود کوتاه ترین و مطمئن ترین راه برای وصول چک برگشتی در صورت به روز بودن چک، شکایت کیفری می باشد.
چنانچه چک مربوط به زمان قبل بوده باشد و شکایت کیفری شود، منع تعقیب می خورد.

برای شکایت کیفری چک از کجا و چگونه اقدام کنیم
اولین کار این است که اگر چک شما شرایط لازم برای شکایت کیفری را دارا بود، باید شاکی شکایت خودش را در دادسرایی مطرح کند که بانکی که چک را برگشت زده، در آن حوزه قضایی باشد.
در مرحله دوم باید شاکی تمبر مبنی بر هزینه شکایت کیفری و همچنین تصدیق اوراق تقدیمی به دادگاه باطل نماید؛ و در مرحله سوم بعد از ابطال تمبر، باید شکایت خودش را در دادسرا قسمت معاونت ارجاع تقدیم کند.
معاونت ارجاع بعد از بررسی کردن پرونده در صورتی که مشکل و موانعی وجود نداشت، پرونده را به کلانتری یا یکی از شعب دادیاری یا بازپرسی ارجاع می دهد.
زمانی که پرونده به کلانتری ارجاع شد شاکی باید به کلانتری مراجعه نماید، تا اطلاعات و تحقیقاتی که دستور داده شده کامل شود، مجددا پرونده به دادسرا عودت داده شود.
و اگر هم پرونده به یکی از شعبات دادیاری یا بازپرسی ارجاع داده شود که شاکی باید به شعبه مورد نظر مراجعه نماید.
رسیدگی در دادسرا در مورد شکایت کیفری چک مطابق ماده 16 قانون صدور چک، فوری و خارج از نوبت خواهد بود و همچنین رسیدگی در دادگاه های حقوقی خارج از نوبت و فوری خواهد بود.
2-وصول چک از طریق تنظیم دادخواست مطالبه وجه (حقوقی )
در صورتیکه امکان شکایت کیفری از صادر کننده چک وجود نداشته باشد، دارنده چک می تواند برای مطالبه وجه خود دادخواست حقوقی مطرح نماید، اما این مشکل هم وجود دارد رسیدگی در دادگاه زمانبر و طولانی است.
لذا رایی که در دادگاه بدوی صادر می شود در دادگاه تجدیدنظر قابل اعتراض می باشد.
همچنین صادر کننده در دادگاه تجدیدنظر اقدام، به اعسار از هزینه دادرسی می پردازد، و به همین دلیل پروسه طولانی زمان می برد.
شیوه وصول مبلغ چک
در این روش حتما باید برای توقیف اموال صادر کننده چک به مبلغ وجه قابل پرداخت از روش تامین خواسته استفاده شود.
از طریق تامین خواسته تمام اموال شخص مزبور از جمله حساب بانکی، ملک، سهام و غیره توقیف می گردد.
مزیت این روش این است که میتوان خسارت تاخیر و تادیه را نیز مطالبه نمود.
همچنین از ضامنین و ظهر نویسان چک هم طرح دعوی مطرح نمود که بعد از درخواست اجرای حکم، اجراییه صادر می شود.
3– صدور فوری اجراییه از طریق دادگاه بدون نیاز به صدور حکم
این روشی تازه در قانون جدید چک است و شخص بدون طی کردن پروسه طولانی دادگاه می تواند، از دادگاه به صورت مستقیم صدور اجراییه را درخواست کند این روش برای چک های صیادی قابل اجرا می باشد.
شرایط درخواست صدور فوری
1- چک باید صیادی باشد.
2-بانک محال علیه باید گواهی عدم پرداخت به همراه کد رهگیری را صادر نماید.
3-باید امضای صادرکننده چک را با امضای روی چک مطابقت دهد و تایید کند.
قانون چک صیاد در واقع جهت حمایت از دریافت کننده برنامه ریزی شده، و چند نکته در آن لحاظ گردیده است، در خصوص کسی که آن را صادر می نماید و کسی که آن را دریافت می کند.
نوع انتقال چک و یکسری مواردی که در اینجا مورد بررسی قرار می دهیم.
ابتدا به ساکن، صادر کننده اطلاعات فرد یا شخص معین را باید حتما در سامانه ثبت کند، و دریافت کننده هم باید آن را چک کند که اطلاعاتش صحیح و درست باشد و تاییدش کند.
در قاون جدید چکی بعنوان چک حامل دیگر نداریم و همچنین پشت نویسی چک هم دیگر وجود ندارد.
در واقع انتقال چک باید در سامانه ثبت شود و ما می توانیم با مراجعه و ارسال پیامک به شماره 701701 اطلاعات فردی را که چک صادر می نماید و همچنین اصالت چک را احراز کنیم.
اگر شخصی چکی صادر کرده باشد اونم از نوع چک صیادی، ولی در سامانه ثبتش نکرده باشد آیا این چک بی ارزش است؟ در پاسخ باید گفت که چک صیادی اگر در سامانه ثبت نشود اصلا چک نیست یک کاغذ عادی هست که بیانگر طلب دارنده است؛ در این صورت دارنده چک از طریق دادگستری میتواند مطالبه حق نماید.
جهت راهنمایی بیشتر در رابطه با وصول مبلغ چک با گروه دفاتر کارپردازان در ارتباط باشید.
چک های جدید را چگونه میتوان برگشت زد در وصول مبلغ چک
براساس قانون جدید چک اگر صادر کننده چک، موجودی کافی در حساب خود نداشته باشد، کسری چک از حساب های دیگر وی وصول مبلغ چک انجام می شود.
در صورتیکه چک سو اثر نشود امکان صدور چک امکان افتتاح حساب عدم پرداخت هرگونه تسهیلات بانکی، دریافت کارت بانکی جدید و همچنین ممنوعیت ارائه دسته چک جدید در سامانه صیاد برای افراد امکان پذیر نمی باشد.
شیوه وصول مبلغ چک
همانطور که بیان گردید در صورتی که شخص موجودی کافی در حساب جاری خود نداشته باشد.
بانک می تواند از دیگر حساب شخص کسری موجودی را برطرف سازد اگر شخص در حسابهای دیگرش هم موجودی نداشت دارنده چک می تواند از بانک گواهی عدم پرداخت دریافت نماید.
با مراجعه به دفاتر خدمات قضایی شکواییه خود را ثبت و اجراییه دریافت کنید.
طبق قانون جدید چک زمانی که چک صادرکننده برگشت بخورد، بانک مرکزی ظرف مدت 24 ساعت حسابهای صادر کننده را در تمام بانک ها و موسسات به میزان مبلغ کسری چک مسدود می کند.
اگر در هنگام برگشت زدن چک متوجه شدید، که بخشی از وجه چک در حساب موجود است، شما حق دارید از بانک بخواهید موجودی حساب را به شما پرداخت کند.
و برای مابقی مبلغ که پرداخت نشده، گواهی عدم پرداخت صادر نماید.
اگر چک صیادی برگشت خورد حتما برای آن کدرهگیری بگیرید وقتی کدرهگیری بگیرید، بدون اینکه دادخواست مطالبه دهید، میتوانید آن را به صرف دادخواست اجرایی حکم به دادگاه صالحه ارسال نمایید.
قاضی بدون اینکه کسی را احضار کند اجرای حکم میدهد و شما از طریق اجرای حکم می توانید پرداختی چک خود را مطالبه کنید.
در آنجا می توانید کلیه هزینه های دادرسی و حتی حق الوکاله وکلیتان هم دریافت نمایید.
ولی اگر چک شما کدرهگیری نداشته باشد و شما بخواهید بابت تاخیر و تادیه آن مطالبه داشته باشید، این بار حتما باید دادگاه صالحه جلسه تشکیل دهد و بعد اجرای حکم شود.
4-وصول چک از طریق اداره ثبت
در این روش شخص می تواند بدون مراجعه به دادگاه کیفری یا حقوقی و با مراجعه به اداره ثبت و در کوتاه ترین زمان ممکن وصول مبلغ چک انجام میشود و اموال صادر کننده را توقیف و وی را ممنوع الخروج کند.
چنانچه صادرکننده چک با امضای روی چک توسط بانک تائید شده باشد، روش های گوناگونی برای وصول چک وجود دارد، که هرکدام از آنها دارای معایب و مزایایی می باشد.
عدم اطلاع و آگاهی کافی میتواند وصول مبلغ چک را به تاخیر اندازد وکلای دادگستری می توانند، با استفاده از تجربه خود و همچنین مشاهده و رویت اسناد و مدارک موجود بهترین طرق و شیوه را انتخاب کنند.
برای مشاوه و قبول وکالت شما توسط گروه کارپردازان با ما در ارتباط باشید.
09373817111
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام ممنون از اطلاعات خوبتون
تیم حقوقی کارپردازان آماده خدمت رسانی به شما عزیزان می باشد.