بررسی عسر و حرج در طلاق

عسر و حرج در طلاق
قانونگذار ما همانطور که در فقه نیز آمده است راههایی را برای زوجه در مواقع اضطراری در نظر گرفته است که در صورت به وجود آمدن آن شرایط بتواند به آسانی طلاق بگیرد زیرا میدانید که در قانون طلاق حق مرد است و تنها می توان آن را با وکالت به زن واگذار کرد.
در این هنگام نیز حق طلاق مرد به قوت خود باقی است به عبارت دیگر وکالت برای طلاق در عرض حق طلاق مرد قرار دارد از این رو در این مقاله میخواهیم به بررسی دقیق تر عسر حرج در طلاق بپردازیم تا این مسئله برای شما کاملا روشن شود.
مفهوم عسر و حرج
همانگونه که در فقه آمده است که در مواقع عسر و حرج میتوان برخی از تکلیفهای واجب را انجام نداد در طلاق نیز هنگام به وجود آمدن شرایط سخت و دشوار برای زوجه به طوری که دیگر ادامه دادن زندگی زناشویی برای وی ممکن نباشد.
همچنین از نظر عقلی نیز امکان ایجاد خطرات در زندگی مشترک وجود داشته باشد، می گوییم زوجه دچار عسر و حرج شده است و می تواند بر مبنای این عسر و حرج از همسر خود جدا شود، این استثنا برای خروج زوجه از شرایط سخت میباشد.
البته توجه داشته باشید که قوانین مربوط به طلاق و شرایط مربوط به آن در قانون مدنی تصریح شده است.
برای عسر و حرج در طلاق یکسری شرایط در نظر گرفته شده و چون این نوع طلاق خلاف اصل است برای ثابت شدن آن میبایست حتما شرایط ذکر شده در قانون مستلزم این هست تا این شرایط برای قاضی دادگاه در صدور حکم گواهی عدم امکان سازش محرز شود تا زوجه بتواند هنگام وجود شرایط دشوار بر مبنای استناد به عسر و حرج از زوج جدا شود.
شرایط عسر و حرج در طلاق
در قسمت قبل گفتیم که یکی از شیوههایی که زوجه میتواند درخواست طلاق داشته باشد استناد به عسر و حرج ایجاد شده در زندگی است به همین دلیل در قانون مدنی برخی از مصادیق عسر و حرج مورد اشاره قرار گرفته است.
البته به معنای حصری نیست و موارد دیگر نیز می تواند مصادیق عسر و حرج واقع شود اما وجود این شرایط را میتوان از شرایط ضروری برای طلاق این شیوه به حساب آورد یعنی اگر موارد زیر وجود داشته باشند حتما زوجه میتواند به آن استناد کند.
شرایط طلاق به صورت زیر است:
- محکومیت قطعی زوج به حبس 5 سال و بیشتر.
- ضرب و شتم و یا هرگونه سوء رفتار مستمر زوج که عرفا با توجه به وضعیت زوجه قابل تحمل نباشد.
- ترک زندگی توسط زوج حداقل به مدت 6 مال متوالی و یا 9 ما متناوب در یک سال بدون عذر موجه.
- اعتیاد زوج به یکی از انواع مواد مخدر و یا ابتلای وی به مشروبات الکلی که به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد آورد و امتناع یا عدم امکان الزام وی به ترک آن در مدتی که به تشخیص پزشک برای ترک اعتیاد لازم بوده است.
- ابتلای زوج به بیماری های صعب العلاج روانی یا ساری یا هر عارضه صعب العلاج دیگری که زندگی مشترک را مختل کند.
بنابراین با توجه به شرایط فوق که در قانون آمده است هرگاه هر کدام از آنها برای زوجه پیش آید میتواند به وجود عسر و حرج در طلاق اشاره کرده و از زوج جدا شود البته باید این نکته را نیز ذکر کرد که این موارد گفته شده تمثیلی است.
و قانونگذار موارد عسر و حرج را به آنها محدود نکرده، به همین خاطر میشود مصادیق دیگری از عسر و حرج را در نظر گرفت اما باید در هر مورد به طور جداگانه مورد بررسی قرار بگیرد تا قاضی سختی و دشواری را در زندگی زوجه احراز کرده و بعد از آن حکم به طلاق بر مبنای عسر و حرج را بدهند.
توجه داشته باشید که وجود هر یک از شرایط فوق به تنهایی می تواند منجر به صدور حکم طلاق شود و وجود تمامی آنها با یکدیگر لزومی ندارد، تنها کافیست یک مورد وجود داشته باشد.
فرق میان عسر و حرج در طلاق با شروط 12 گانه ضمن عقد
زوجه در صورت وجود عسر و حرج میتواند با استناد به آن طلاق بگیرد و یا در صورت نبود آن و وجود یکی از شروط 12 گانه ضمن عقد به شرط امضا شدن توسط زوج امکان تقاضای طلاق را از دادگاه داشته باشد که در مواقعی برخی از افراد این دو را با یکدیگر اشتباه میگیرند به همین خاطر در اینجا میخواهیم به بررسی تفاوتهای میان آنها بپردازیم.
شروط 12 گانه ضمن عقد عبارت اند از:
- هرگاه زوجه بتواند وجود عسر و حرج را در دادگاه ثابت کند، قاضی زوج را ملزم به طلاق میکند به نوعی میتوان گفت که طلاق برای زوج اجباری میشود اما در صورت وجود یکی از شروط 12 گانه قاضی تنها گواهی عدم امکان سازش را صادر میکند و هیچ گونه الزام طلاق برای مرد وجود نخواهد داشت.
- بعد از صادر شدن رای دادگاه در رابطه با عسر و حرج در طلاق تا 6 ماه بعد از قطعی شدن آن رای میتوان از آن استفاده نمود اما در مورد دوم یعنی همان شروط ضمن عقد، گواهی عدم امکان سازش تنها 3 ماه اعتبار دارد بنابراین میزان اعتبار مورد اول به مراتب بیشتر است.
- یکی دیگر از تفاوتها میان آنها، وکیل شدن زن برای طلاق و قبول بذل در شروط 12 گانه است که این وکالت در صورت وجود عسر و حرج با قاضی پرونده خواهد بود.
حال که با عسر و حرج در طلاق، شرایط و تفاوت آن با شروط 12 گانه ضمن عقد آشنا شدید در صورت وجود یکی از شرایط ذکر شده در قانون مدنی و یا شرایط دیگری که ادامه زندگی مشترک را برای شما دشوار ساخته است.
میتوانید برای دست پیدا کردن به جواب سوالهای خود و اتخاذ بهترین شیوه به وکیلهای با تجربه و ماهر در این زمینه مراجعه نموده و یا به صورت اینترنتی از آنها مشاوره بگیرید زیرا وکلا با دانش و تسلط خود بر قوانین و رویه دادگاهها به بهترین شکل ممکن شما را راهنمایی خواهند نمود تا در تمام مراحل با موفقیت به حقوق خود دست پیدا کنید بنابراین توصیه میشود قبل از انجام هر اقدامی با وکیل مربوطه مشورت نمایید.
جهت مشاوره با شماره 09373817111 تماس بگیرید.
4 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
ممنونم از سایت خوبی که دارید ⚘⚘⚘⚘⚘👍👍👍👍👍
سلام و خسته نباشید تشکر از سایت خوبتون
با سلام ،ممنون از شما