نکاتی که باید راجع به ضرب و جرح بدانید

در خصوص ایراد ضرب و جرح عمدی و طرح شکواییه و پیگیری آن در مرجع قضایی (دادسرا و دادگاه کیفری) باید بیان داشت ابتدائاً که معنای دو کلمه ضرب و جرح در فرهنگ لغت تشکیل شده از واژه ضرب به معنی زدن وآسیبی است که منجر به خونریزی نمی گردد، مانند کبودی و تورم ایجاد شده ناشی از ضربه اعضای بدن مجنون علیه واژه جرح به معنای زخم و از دیدگاه قانون مجازات اسلامی مصوب ۹۲ شامل هر خونریزی خراشیدگی، پارگی و شکستگی در اعضای بدن مجنی علیه (کسی که مورد ضرب وجرح قرار گرفته )میشود.که بریدگی سوختگی، قطع عضو نیز از موارد آن هستند.
برای دریافت مشاوره در این خصوص می توانید به دفتر حقوقی کارپردازان مراجعه کنید.
09373817111
02166397082
مجازات ضرب و جرح چیست؟
همانطور که میدانیم برای هر جرمی باید در قانون قبل از ارتکاب آن تعریفی وجود داشته باشد تا آن جرم از نظر قانون قابل مجازات باشد. بنابراین ضرب و جرح در قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات وفق ماده ۶۱۴ پیشبینی گردیده که در اصطلاح حقوقدانان عنصر قانونی جرم ضرب و جرح می باشد. بر اساس ماده فوق الذکر هر کسی عمداً به شخص دیگری زد و یا جراحی وارد کند که موجب ایجاد نقصان و یا شکستن و یا از کار افتادگی عضو یا اعضایی از بدن وی شود و…….. در مواردی که قصاص شخص ضارب امکانپذیر نبوده مجرم به حبس از ۲ تا ۵ سال و همچنین بنا به تقاضای شاکی به پرداخت دیگه محکوم میشود.
ضرب و جرح عمدی:
برای تحقق جرم ضرب و جرح عمدی همانند جرائم دیگر میبایست سوء نیت که همان عنصر معنوی جرم است وجود داشته باشد یعنی شخص ضارب تعمد و علم به این موضوع که عمل وی منجر به آسیب می شود مرتکب ضرب و جرح بر دیگری گردد.
از دیدگاه حقوق دانان فعل مادی ضرب و جرح عنصرچیست؟
فعل مادی که شخص ضارب برای تحقق جرم ضرب و جرح مرتکب می گردد از دیدگاه حقوق دانان همان عنصر مادی جرم هم شناخته می شود ایراد صدمه و آسیب به صورت فعل مثبت است به طوری که نفس عمل شخص ضارب آسیب زننده باشد به طوری که منجر به ایجاد جراحت و یا تورم، کبودی بر اعضای بدن شود.
شخص مجنی چگونه می تواند از ضارب شکایت کند؟
در صورتی که شخص مجنی بخواهد اقدام به طرح شکوائیه و پیگیری و اثبات آن در این خصوص به دادسرا نماید و بدین وسیله هم از لحاظ ادعای خصوصی خود که همان مطالبه دیه از شخص ضارب می باشد و هم بخواهد به مجازات عمومی وی را وفق ماده ۶۱۴ قانون مجازات اسلامی که شامل حبس ویا جزای نقدی است محکوم کند، ابتدا می بایست به کلانتری محل وقوع جرم جایی که درگیری (ضرب و جرح انجام گرفته) مراجعه و ضمن اعلام موارد در آنجا صورت جلسه ای توسط مامورین کلانتری تنظیم کند.
شما می توانید برای مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر از وکلای خبره دفتر حقوقی کارپردازان با ما تماس بگیرید
09373817111
02166397082
شخص مجنی بعد از شکایت باید چه کار کند؟
پس از آن شخص شاکی برای ادامه شکایت خویش علیه شخص مرتکب (ضارب ) به دادسرای محل وقوع جرم رفته و شکوائیه خویش را در آنجا تحویل سرپرست دادسرا میدهد ضمن آنکه برای آثار و علایم صدمات وارده در بدن با معرفی دادسرا پزشکی قانونی رفته تا با مشخص شدن میزان صدمات وارده بر اعضای بدن نهایتاً دیه مورد مطالبه در رای صادره توسط قاضی دادگاه کیفری مورد محاسبه قرار گیرد.
اثبات جرم ضرب وجرح:
۱- صورتجلسه کلانتری در صورتی که جرم مشهود هم باشد یعنی بلافاصله پس از وقوع این جرم مامورین کلانتری مطلع شده و در محل حضور یابند
۲- نامه پزشکی قانونی که توسط دادسرا به شاکی برای معرفی ومعاینه به آن محل داده میشود . ۳- شهادت دو مرد عادل که نزاع و درگیری را مشاهده نموده باشند وفق ماده ۱۹۹ ق .م.ا نیز از موارد اثباتی این جرم نیز می باشند
۴- و اقرار شخص متشاکی همان شخص ضارب که کامل ترین ادله بوده که می تواند بدون اینکه نیاز به سایر ادله باشد توسط مقام دادسرا منجر به صدور قرار مجرمیت و نهایتاً صدور رای در دادگاه کیفری علیه متشاکی شود. پس از ارائه دلایل لازم و فوق الاشعار توسط شاکی در مرحله دادسرا در صورتی که دادیار و یا بازپرس تحقیقات دیگری را لازم نداند مانند قرار تحقیق و یا معاینه محل پرونده منجر به صدور کیفرخواست گردیده و در نهایت به دادگاه عمومی کیفری برای تعیین مجازات متهم پرونده ارسال میشود.
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.