نمونه اظهارنامه در سال 1403
اظهارنامه چیست؟
اظهارنامه نوشتهای است که مطابق مقررات قانونی تنظیم میشود و وسیله قانونی بیان مطالب مهمی یا درخواستی است که به آن اظهاریه هم گفته میشود.
اظهارنامه با توجه به ماده 156 قانون آیین دادرسی مدنی از راههای رسمی مطالبه حق و حقوق افراد به شمار میرود.
به وسیله اظهارنامه، علاوه بر مطالبه رسمی حق و حقوق میتوان توسط اظهارنامه آمادگی تسلیم هر چیزی،مانند مال وجه و سند را به طرف مقابل اعلام کرد و آن را هنگام تسلیم اظهارنامه تحت نظر و حفاظت مراجع مربوطه قرار داد.
مواقعی که مشکلاتی حقوقی بین افراد به وجود می آید، قبل از اینکه از مراجعه به مراجع قضائی و پیگیری حق و حقوق از طریق سازمان های مربوطه می توان در اظهار نامه درخواست خود را بیان کرده و به طرف مقابل ابلاغ نمود و طبق آن حق و حقوق خود را از شخصی که از آن شاکی هستیم درخواست کرد که به این درخواست، اظهارنامه قضایی می گویند.
ابلاغ اظهارنامه بدون هیچ گونه اقدام قانونی قبلی در خصوص مشکل بروز یافته انجام می گیرد، اما اظهار نامه جزو اسناد رسمی دارای اعتبار ویژه میباشند.
بنابراین جهت تنظیم اظهارنامه باید از متخصصان حقوقی کمک گرفت. تیم وکلای کارپردازان با تجربه حرفه که دارند میتواند به شما در زمینه تنظیم اظهارنامه کمک کنند چنانچه طی ارسال اظهارنامه، توافقی بین افردا صورت نگرفت و در واقع هیچ گونه توجهی به اظهارنامه از جانب فرد دریافت کننده، نشد؛ فرد شاکی می تواند از اظهارنامه ارسالی به عنوان مدرک قابل استناد بر علیه فرد دریافت کننده اظهار نامه در دادگاه استفاده نماید.
انواع اظهارنامه:
الف) اظهارنامه حقوقی
ب) اظهار نامه مالیاتی
ساختار اظهارنامه حقوقی چگونه است؟
برگه اظهار نامه شامل 6 بخش هست که آن ها را با هم بررسی میکنیم.
- بخش مشخصات مطالبه گر:دربخش مشخصات ادرس و مشخصات فردی شخص مطالبه گر وجود دارد.
- بخش مشخصات و آدرس مخاطب: دربخش مشخصات ادرس و مشخصات فردی شخص مخاطب وجود دارد.
- بخش عنوان اظهارنامه : بیان موضوع شکایت
- بخش تشریح اظهارات :به صورت کامل موضوع اظهار نامه در این قسمت بیان می شود.
- بخش پاسخ به اظهارنامه : در این قسمت شخص مخاطب به اظهارات مطالبگر پاسخ میدهد .
- بخش امضا
مثال های از انواع اظهار نامه:
- اظهارنامه املاک (مانند اظهارنامه مطالبه خسارات وارده در اثر تخریب بنا)
- اظهارنامه مالی (مانند اظهارنامه فسخ معامله به جهت خیار غبن)
- اظهارنامه شرکت (مانند اظهارنامه انحلال شرکت)
- اظهارنامه خانواده (مانند اظهارنامه تمکین زوجه)
موارد اجباری ارسال اظهارنامه چیست؟
- عدم پرداخت اجاره بها توسط مستاجر، طبق ماده 14 قانون روابط موجر و مستاجر.
- امتناع از تعیین داور جهت حل اختلاف، طبق ماده 460 آیین دادرسی مدنی .
- عدم تحویل ملک توسط موجر بعد از اتمام مهلت قرارداد، طبق ماده 13 قانون روابط موجر و مستاجر
- عدم پایبندی به تعهد مبنی بر معرفی داور در عقد قرارداد، طبق ماده 459 آیین دادرسی مدنی .
- عدم اطلاع اداره ثبت اسناد از معاملات نقل و انتقال، طبق ماده 43 قانون ثبت.
شرایط قانونی ارسال اظهارنامه چگونه است؟
ارسال اظهارنامه دارای شرایط قانونی است که شامل احراز هویت مطالبه گر یا همان ارسال کنند اظهار نامه ، هزینه قانونی باید پرداخت شود ، مطالب ذکر شده در متن اظهار نامه نباید خارج از ادب باشد همچنین مندرجات اظهار نامه باید تکمیل و کامل ضمینه شود.
احراز هویت اظهارکننده چگونه صورت میپذیرد؟
شخصی که اظهارنامه را را تنظیم میکند و میخواهد ارسال کند، اگر اصالتاً آن را تقدیم میکند، یعنی خود شخص مطالبه گر یا اظهار کننده مدعی حق است، باید با ارائه مدارک شناسایی قانونی مانند شناسنامه و کارت ملی، خود را به مراجع قانونی معرفی کند. مسئول بخش اداری اظهارنامه هویت او را احراز میکند. اگر اظهارنامه را شخص دیگری به نمایندگی از اظهار کننده ارسال کند مانند وکیل، قیم یا ولی، در این صورت باید علاوه بر احراز هویت شخص مطالبه گر توسط مسئول اداری اظهارنامه، فتوکپی مدرک وکیل یا نماینده و اثباتکننده سمت او نیز باید ارایه شود تا به همراه اظهارنامه برای شخص مخاطب ارسال شود.
خارج از ادب نبودن مطالب و مندرجات اظهارنامه به چه معناست؟
طبق تبصره ماده ۱۵۶ قانون آیین دادرسی مدنی، اداره ثبت و دفاتر دادگاهها میتوانند از ابلاغ این اظهارنامهها جلوگیری کنند.
البته بایدبه این موضوع توجه داشته باشند که اگر اداره ثبت یا دفتر دادگاه اظهارنامه ای حاوی مطالب خلاف اخلاق یا خارج از نزاکت را ابلاغ کنند، مسئولیتی نخواهد داشت. زیرا ابلاغ نکردن اینگونه اظهار نامه ها برای اداره ثبت یا دفتر دادگاه ها وظیفه نیست، بلکه مجاز هستند که آنها را ابلاغ نکنند.
تسلیم اظهارنامه و پیوست های آن به تعداد مقرر قانونی چگونه است؟
بیشتر اظهارنامه ها و ضمایم آن باید حداقل در سه نسخه تقدیم مرجع ارسال اظهارنامه شود که یک نسخه در بایگانی اداره مربوطه میماند و یک نسخه به طرف ابلاغ و تسلیم میشود و نسخهای را هم به اظهارکننده به عنوان نسخه ابلاغشده که همراه گزارش مأمور ابلاغ مبنی بر چگونگی ابلاغ اظهارنامه است، تسلیم میکند.
در صورتی که در محل سکونت مخاطب اظهار نامه مأمور ابلاغ با ابلاغیه فرستاده شود ولی کسی ابلاغیه را دریافت نکند برگهای اظهارنامه با پست سفارشی ارسال میشود و در این صورت اگر برگهای ارسال اعاده نشد، قبض رسید پستی، دلیل ابلاغ محسوب میشود.
وقتی که مخاطبان اظهارکننده متعدد باشند، همانند موردی که خواندگان دعوا متعدد هستند، باید اظهارنامه به تعداد آنها به علاوه دو نسخه باشد.
اظهارنامه در چه مواردی کاربرد دارد؟
در پاسخ به این سوال که کاربرد های اظهار نامه چیست باید گفت: همانطور که میدانیم و چند پاراگراف قبل هم ذکر کردیم ، اظهارنامه شیوه ای است که با استفاده از آن می توان قبل از اینکه اقدام به شکایت کنیم در مراجع قضایی نمود حق را مطالبه کرد. باید دانست در برخی موارد ارسال اظهارنامه اختیاری و در برخی موارد ارسال اظهارنامه الزامی است.
بر این اساس از جمله کاربردهای اظهار نامه می توان به مثال های زیر اشاره نمود:
هنگامی که کسی بدهی به ما داشته باشد، می توان قبل از دادخواست مطالبه وجه، به موجب اظهارنامه حق را مطالبه نمود. و قبل از شکایت اخطاری به مخاطب بدیم.
به طور مثال:
هنگامی زوجه اقدام به ترک منزل نموده و مرد مایل است قبل از الزام به تمکین وی، اقدام به دعوت او از طریق ارسال اظهارنامه عدم تمکین نماید.
هنگامی که کسی متعهد به انجام امری در برابر دیگری باشد و در انجام آن کوتاهی کند می توان قبل از دادخواست الزام به ایفای تعهد، به موجب اظهارنامه، ایفای تعهد را از وی درخواست کرد.
در مواردی که افراد می خواهند با هم صلح و سازش کنند نیز می توان با ارسال اظهارنامه این امر را به اطلاع طرف مقابل برساند و از شکایت صرف نظر شود.
در صورتی که دلیلی برای اثبات ادعا و مراجعه به دادگستری وجود نداشته باشد نیز می توان با استفاده از اظهارنامه و دریافت پاسخ طرف مقابل، به دادگاه مراجعه و به پاسخ طرف مقابل استناد نمود.
زمانی که می خواهیم چیزی را به کسی تسلیم کنیم یا به عبارتی می خواهیم وفای به عهد کنیم اما طرف مقابل از پذیرش آن خودداری می کند، می توان با استفاده از اظهارنامه این کار را انجام داد.
زمانی که طرفین معامله متعهد به معرفی داور شده باشند، و طرفین نتوانند یا نخواهند در انتخاب داور توافق کنند که این مورد از جمله موارد الزامی ارسال اظهارنامه است.
از دیگر موارد الزامی ارسال اظهارنامه زمانی است که مستاجر به علت انقضای مدت اجاره می خواهد مورد اجاره را تخلیه کند اما موجر از تحویل گرفتن آن خودداری می کند، مستاجر باید به وسیله اظهارنامه از وی تقاضا کند که مال مورد اجاره را تحویل بگیرد.
بر اساس قانون تملک آپارتمان ها مصوب 1359، در صورتی که مالک یا استفاده کننده، سهم خود از هزینه های مشترک آپارتمان را نپردازد، این هزینه ها بوسیله اظهارنامه مطالبه می شوند.
مطابق ماده 13 قانون بیمه مصوب 1316، در صورتی که بیمه گر، بیمه را فسخ نماید، باید مراتب را به موجب اظهارنامه یا نامه سفارشی به بیمه گذار اطلاع بدهد و اثر فسخ ده روز پس از ابلاغ مراتب به بیمه گذار شروع می شود.
به موجب ماده یک قانون مجازات راجع به انتقال مال غیر، اگر مالک ملکی از وقوع معامله مال غیر مطلع شود و تا یک ماه بعد از اطلاع از این امر ، اظهاریه ای برای اطلاع به انتقال گیرنده مال غیر نفرستد، معاون جرم محسوب می شود.
بر اساس ماده 171 قانون آیین دادرسی مدنی، هرگاه سرایدار، خادم، کارگر و بطور کلی هر امین دیگری چنانچه پس از ده روز از تاریخ ابلاغ اظهارنامه مالک مبنی بر مطالبه مال امانی از آن رفع تصرف نکند، متصرف عدوانی شناخته می شود؛ فلذا طرف مقابل از امتیازات مربوط به دعوای تصرف عدوانی از جمله رسیدگی خارج از مهلت بهره مند می شود.
اظهارنامه مالیاتی همان گونه که از نامش معلوم است ، اظهارنامه است. پرونده ای است که کارنامه عملکرد مالی شخص حقیقی یا حقوقی مانند شرکت ها مشمول پرداخت مالیات را مشخص می کند و در آن، رویدادهای مالی به ترتیب وقوع، مستند بر مدارک و ادله قانونی، درج شده است.
کارنامه مالی یک سال کاری شرکت یا شخص که جهت محاسبه مالیات به سازمان مالیاتی کشورارائه میگردد را اظهارنامه مالیاتی می گویند. اظهارنامه مالیاتی عبارت است ازجمع اوری اطلاعات و اسنادی که درآمد یک نهاد یا فرد را با میزان مالیات قابل پرداخت سازمان های دولتی محاسبه میکند. فرمهای خاص مالیاتی در نظر گرفته شدهاست که توسط مودیان مالیاتی یا مؤسسات خصوصی که باید گزارش بدهیهای مالیاتی را همراه با درآمدزا، مشاغل و شرکتها گزارش کنند، مورد استفاده قرار میگیرد.
مالیات یکی از بزرگترین منابع درآمد دولت ها است. درآمد مالیاتی، درآمد دولت ها حاصل از مالیاتی است که از درآمد، سود، کالاها و خدمات، مالکیت و انتقال دارایی و سایر مالیات ها دریافت میشود. این نشان میدهد که دولت تا چه مقدار به طور مؤثر و تا چه اندازه منابع اقتصاد را مدیریت میکند.
مالیات نوعی هزینهی اجتماعی است که همهی مردم، اعم ازاشخاص حقوقی مانند شرکت ها و سازمان ها و اشخاص حقیقی وظیفه پرداخت ان را دارند تا به رشد و رفاه اقتصادی کشور کمک کنند. مالیات اگر توسط یک فرد پرداخت شود مالیات مستقیم و در غیر این صورت مالیات غیرمستقیم شمرده میشود که هر کدام انواع مختلفی دارد.
مالیات های مستقیم عبارتند از:
- مالیات بر دارایی
- مالیات بر درآمد
که مهم ترین نوع مالیات است مالیات بر درآمد انواع مختلفی همچون مالیات بر درآمد املاک،درآمد مشاغل، درآمد حقوق،درآمدهای اتفاقی و… میباشد.
ومالیات های غیر مستقیم که سه دستهی مختلف را شامل میشوند:
- مالیات بر واردات یا عوارض گمرکی
- مالیات بر ارزش افزوده
انواع اظهارنامههای مالیاتی
انواع اظهارنامه متفاوت برای ارائه اطلاعات مالی وجود دارد که عبارتند از:
اظهارنامه مالیات بر درآمد برای اشخاص حقوقی موضوع ماده صد و ده قانون مالیاتهای مستقیم
اشخاص حقوقی گروه اول، دوم و سوم ماده ۹۵ مالیات مستقیم
املاک ویژه اشخاص حقیقی که درآمد املاک دارنم
مهلت ارسال اظهارنامه مالیاتی
اشخاص حقیقی تا سه ماه وقت دارند پس از پایان سال مالیاتی اظهار نامه مالیاتی خود را به سازمان مالیاتی ارایه دهند و اشخاص حقوقی تا حداکثر چهار ماه پس از اتمام سال مالیاتی موظفند اظهارنامه خود را ارائه دهند.
در غیر این صورت، علاوه بر محروم شدن از معافیت ها و بخشودگی های مالیاتی، میزان مالیات به روش علی الراس یعنی توسط خود اداره مالیات تعیین می شود.
برای تشویق اشخاص به انجام خوداظهاری، سازمان مالیات ۵ درصد جایزه پرداخت مالیات را به عنوان پاداش در نظر گرفته است. برای دریافت این جایزه باید به مدت حداقل سه سال اطلاعات دقیق و کامل خود را قبل از اتمام سال مالیاتی به سازمان دارایی کشور ارایه دهند.
چه مدت طول می کشد تا اظهارنامه ها بررسی شوند؟
اداره مالیات موظف است تا قبل از ۱۲ ماه بعد از ارائهی اظهارنامهها نسبت به بررسی آنها و صدور برگه تشخیص اقدام کند. که معمولا ظرف 3 ماه بررسی میشود
اشخاص میتوانند در صورت عدم قبول برگه ی تشخیص در زمان مقررشده توسط اداره مالیات، اعتراض خود را به ثبت برسانند.
چه کسانی ملزم به تنظیم اظهار نامه مالیاتی نیستند؟
شهرداریها و سازمانهای زیرمجموعه در ۳۱ استان کشور و کلیه سازمانها و نهادهایی که از بودجه دولتی استفاده می کنند، موسسات و وزرات خانه ها، کارگران، صیادان، عشایر، شرکت های تعاونی دانش آموزی و دانشجویان ملزم به اظهارنامه الکترونیکی مالیاتی نیستند.
کلیپ زیر صحبت های وکیل پایه یک دادگستری جناب آقای جوادی است که می تواند اطلاعات خوبی را به شما بدهد.
دیدگاهتان را بنویسید