در چه مواردی مهریه به زن تعلق نمی گیرد ؟

تعریف مهریه
مهریه مالی است که هنگام انعقاد قرارداد بین زوجین از طرف مرد به زن تعلق می گیرد.
چیزی نمی تواند ملکیت مهر نسبت به زن را از بین ببرد.
اگر چه مواردی از جمله عدم تمکین زن، رابطه ی نامشروع و هر عاملی نمی تواند مانع از مهریه زن شود.
اما در مواردی مهریه به زن تعلق نمیگیرد.
با توجه به اهمیت این موضوع قصد داریم، که موارد عدم تعلق مهریه به زن را به طور کامل بیان می کنیم.
چنانچه در خصوص مهریه سوالی دارید، این مقاله رو به طور کامل مطالعه کنید.
موارد عدم تعلق مهریه به زن
به محض وقوع عقد نکاح، زوجه دارای حق مالکیت بر مهریه می شود.
می تواند هر گونه دخل و تصرفی در آن نماید، اما در مواردی که در قانون مدنی ذکر شده است، که دریافت مهریه از زن را ساقط نموده است به شرح ذیل می باشد:
- ظدر حالتی که عقد نکاح از ابتدای امر باطل بوده و نزدیکی صورت نگرفته باشد، زن حق مهر ندارد و چنانچه زن مهریه دریافت کرده باشد ،شوهر میتواند آن را استرداد نماید. ولی گاها مواردی پیش می آید که زن اطلاعی از فساد نکاح نداشته، در این چنین مواردی با صورت گرفتن نزدیکی میان زوجین ،زن مستحق اجرت المثل می باشد.
- همانگونه که می دانید زوجین میتوانند تعیین مهر را به زمان بعد از عقد موکول نمایند. چنانچه یکی از زوجین قبل از تعیین مهر و قبل از نزدیکی بمیرد، زن مستحق هیچگونه مهری نیست و مرد بری از پرداخت نفقه می شود.
- در حالت آخر هر گاه نکاح میان زوجین بنا به دلایل ناتوانی مرد از انجام رابطه ی زناشویی نکاح را فسخ کند، نصف مهریه به زن تعلق خواهد گرفت.
مهریه زن خیانتکار به چه صورت است
سوال بسیار مهمی که در بحث مهریه مطرح می شود این است که آیا زمانی که زنی به همسرش خیانت می کند به وی مهریه تعلق میگیرد یا خیر؟
اگر چه مرد می تواند نسبت به خیانت زوجه طرح شکایت کیفری نماید، ولی پرداخت مهر از عهده ی وی ساقط نمی شود و همچنان مهر به زن تعلق می گیرد.
در این چنین موارد زن و شوهر با توافق خود که مبنی بر بخشیدن مهریه توسط زن و عدم شکایت شوهر نسبت به خیانت صورت گرفته از طرف زن نسبت به طلاق توافق اقدام نموده و از یکدیگر جدا می شوند.
مهریه زن در مقابل عدم تمکین
زمانی که زوجین عقد میکنند و با یکدیگر ازدواج کنند نسبت به یکدیگر تعهداتی پیدا می کنند
برای نمونه تمکین زن از شوهر، همانگونه که در قانون مدنی و قانون حمایت از خانواده مقرر شده است، چنانچه تمکین زن از شوهر به حد مطلوب انجام پذیرد زن مستحق دریافت نفقه خواهد بود و مرد ملزم خواهد بود که این مخارج را تامین نماید.
اما در مواردی با سوالاتی مواجه می شویم که آیا میتوان از پرداخت مهریه امتناع کرد تنها به این دلیل که زن تمکین به مرد خود ندارد یا خیر؟
لازم به ذکر است که به لحاظ قانونی عدم تمکین از شوهر موجب محرومیت زن از مطالبه مهریه نمی شود و لذا اثبات عدم تمکین زن تنها می تواند آثاری مبنی برعدم پرداخت نفقه باشد.
مهریه قابل مطالبه
با عنایت به بخش نامه رئیس قوه قضایی مهریه برای عدم حبس زندانیان، تعداد 110 عدد مهریه پذیرفته میشود، و مرد نسبت به پرداخت مازاد آن حکم جلب صادر نمی شود.
و تعداد مازاد از 110 تا در صورتی قابل وصول است که بتوان اثبان نمود همسر توان پرداخت مهریه را به طور تمام و کامل دارد.
راه فرار از پرداخت مهریه
تعیین مبالغ سنگین برای مهریه با توجه به قیمت بالای سکه و عدم توان پرداخت مهر موجب شده است تا عده ای از افراد به فکر راه گریز از پرداخت مهریه باشند.
در مواردی مرد اقدام به نام زدن تمامی یا قسمتی از اموال خود به نام فرد دیگری می نماید و در واقع با انجام این روش دنبال حفظ اموال خود و عدم پرداخت مهریه است.
اما در مواردی زوجه میتواند صوری بودن معاملات را برای دادگاه به اثبات برساند و مهریه خود را مطالبه نماید.
محاسبه مبلغ مهریه با توجه به تبصره الحاقی
در سال 76 تبصرهای به ماده مذکور الحاق شد که به موجب آن (چنانچه مهریه وجه رایج باشد) متناسب با تغییر شاخص قیمت سالانه زمان تادیه نسبت به سال اجرای عقد که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین میگردد،کلاک محاسبه و پرداخت خواهد شد مگر این که زوجین در حین اجرای عقد به نحو دیگری تراضی کرده باشند.
براساس تبصره فوق بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران طبق آیین نامه الحاق یک تبصره به ماده 1082 قانون مدنی مکلف است همه ساله شاخص سال قبل را تا پایان سه ماهه اول هر سال به قوه قضاییه ابلاغ کند تا قوه قضاییه نیز شاخص مذکور را به واحدهای تابعه جهت اجرا ابلاغ کند. (واحدهای تابعه: دادگاههای صالحه – سازمان ثبت اسناد و املاک کشور).
هرگاه مهریه وجه رایج باشد هریک از زوجین میتواند در خواست کند تا میزان مهریه بر اساس شاخص بانک مرکزی محاسبه و پرداخت شود نحوه محاسبه مهریه وجه رایج عبارت از متوسط شاخص بها در سال قبل تقسیم بر متوسط شاخص بها در سال وقوع عقد ضربدر مهریه مندرج در عقد نامه.
محاسبه مهریه به شرح فوق در صورتی که زوجه برای وصول مهریه خود از طریق دفتر ازدواج و اداره ثبت اسناد محل اقدام نماید مرجع صالح برای محاسبه مهریه وجه رایج اداره ثبت اسناد است و چنانچه از طریق دادگاه صالحه برای وصول اقدام گردد مرجع صالح برای محاسبه مهریه وجه رایج دادگاه صلاحیت دار خواهد بود.
آیا مرگ زن مهریه را ساقط می کند
همانگونه که می دانید پرداخت مهریه همچون یک دین بر عهده مرد خواهد بود و این دین تا زمانی که مرد نسبت به پرداخت خود اقدام نماید پابرجاست و مرد می باست نسبت به پرداخت دینش به طور تمام و کمال اقدام نماید.
در مواردی ممکن است قبل از پرداخت مهریه، یکی از زوجین فوت نماید و وضعیت پرداختی مهریه بلاتکلیف بماند، در این حالت به دو بخش تقسیم می شود.
- در زمانی که مرد فوت نماید
زمانی که مرد فوت نماید ،همچنان حق مهر پابرجاست و با ارائه دادخواست به ورثه زوج تقاضای مهریه خود را مطرح نموده
و اقدام به گرفتن تمام و کمال مهریه خود نماید.
- در زمانی که زن فوت نماید
در حالتی که زن فوت نماید، حق مهریه و یا همچنان به قوت خود باقی است چرا که مهریه زن ،طلب وی از شوهرش قبل از فوت می باشد . شوهر موظف است در صورتی که ورثه زوجه مهریه را مطالبه نمایند، نسبت به پرداخت مهر اقدام نماید، چون اصولا حق و حقوق متوفی به ورثه منتقل می شود.
بنا به این دلیل مهریه بعد از فوت قابلیت مطالبه دارد.
برای مشاوره با شماره زیر تماس حاصل فرمائید
09373817111
آدرس: سعادت آباد بلوار کوهستان خیابان امام صادق خیابان درختی اول جنب دادسرا دفتر وکالت کارپردازان
تلفن: 26744460
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
من مهریه ام ۵۰ هزار تومان بوده ، واسه سی سال پیش الان چقدر میشه
با سلام ،مهریه شما محاسبه شد و مبلغ 12.5 می باشد.